Způsoby ocenění rezidenčních nemovitostí v Rakousku - Partlová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2018)
Diplomová práce se zabývá trhem s rezidenčními nemovitostmi v Rakousku a jeho vývojem. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy oceňování, jako byt, rodinný dům, obvyklá cena, právní úprava pro oceňování, znalecká činnost a přehled používaných metod oceňování v Rakousku. Další část práce je zaměřena na trh s rezidenčními nemovitostmi. Praktická část se věnuje oceňováním nemovitostí zvolenými způsoby. V příloze diplomové práce je zpracován vzorový znalecký posudek pro ocenění nemovitosti typu byt dle používaných standardů a metod používaných při oceňování v Rakousku.

This thesis deals with residential real estate market in the Austria and its development. The theoretical part defines the basic concepts of valuation, such as flat, family house, usual price, valuation legislation, expert opinion and summary methods of residential property valuation in Austria. The other part is targeted of the property market. The practical part deals with valuation of real estates in selected ways. In thesis attachment is processed an exemplar of the evalution report for a flat according to the standards and the methodologies used to by the evaluation in the Austria.
Methods of Residental Real Estate Valuation in Austria
Keywords: rodinný dům; byt; oceňování nemovitostí; Rakousko; znalecký posudek; trh s rezidenčními nemovitostmi; srovnávací metoda; nákladová metoda; model hedonické ceny; výnosová metoda; Family house; flat; methods of residential property valuation; Austria; expert opinion; residential property market; comparative valuation method; cost valuation method; model of hedonic price; capital valuation method