Zabezpečení operačního systému Apple OS X - Hošek, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Práce se zabývá rozborem bezpečnosti operačního systému Mac OS X ve verzi 10.8 "Mountain Lion". Bezpečnost je probírána z pohledu prvků a nástrojů, které jsou v systému implementovány a používány. Všechny používané prvky a nástroje jsou dále podrobně popsány z pohledu jejich funkce. V praktické části práce jsou obsaženy postupy pro konfiguraci bezpečnostních prvků systému, otestování vlivu šifrování na rychlost systému, nastavení a popis komplexního firewallu vytvořeného pomocí IPFW. Jako poslední je popsán a zprovozněn scénář s přesměrováním a překladem adres pomocí NATD mezi dvěma OS X.

Project deals with the analysis of the security of Mac OS X version 10.8 "Mountain Lion". Security is discussed in terms of components and tools that are used in this system. All used components and tools are described in terms of their function. The practical part of the bachelor thesis contains procedures for configuring security features of the system, testing the influence of encryption on the speed of the system, comprehensive description of the firewall created by IPFW. At the end is described scenario for forwarding and address translation by NATD.
Apple OS X security.
Keywords: Bezpečnost operačního systému; Apple; Mac OS X; Mountain Lion; šifrování; firewall; IPFW; NATD; FileVault; Security of operating system; Apple; Mac OS X; Mountain Lion; encrypting; firewall; IPFW; NATD; FileVault