Chirální analýza syntetických vonných látek ve vodním ekosystému - Švarcová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická)
Diplomová práce zpracovává dostupné informace o chirální analýze syntetických vonných látek ve vodním ekosystému. V teoretické části práce je rozebrána chiralita a význam chirálních analýz na příkladech různých environmentálních polutantů. Další pozornost je zaměřena na vonné látky, jejich rozdělení, charakteristiku a osud v životním prostředí, zejména ve vodním ekosystému. Následně jsou rozebrány metody pro chirální stanovení syntetických vonných látek. Cílem experimentální části diplomové práce bylo provést stanovení třinácti zástupců musk sloučenin (2-cyklohexylethanol, allylcyklohexylpropionát, Arocet, Arofloron, Citronellol, Fresco Menthe, Galaxolid, hexyl cinnamic aldehyd, HSA, isoamylsalicylát, isobornylacetát, Lilial a Linalool), z nichž jsou některé chirální a jiné achirální. K analýze byla odebrána odpadní voda z čistírny odpadních vod Brno - Modřice. Vzorky byly upraveny technikou SPME a následně analyzovány plynovou chromatografií s plamenovou ionizační a hmotnostně spektrometrickou detekcí. Na základě vyhodnocení dat byla vyjádřena míra účinnosti eliminace daných vonných látek čistírnou odpadních vod.

Diploma thesis summarizes available information about chiral analysis of synthetic musk compounds in the aquatic environment. In the theoretical part of the thesis chirality and importance of chiral analysis by means of examples of different environmental pollutants is documented. Further consideration is aimed on musk compounds, their classification, characteristics and their fate in the environment, especially in the aquatic environment. After that methods for chiral analysis of synthetic musk compounds are reviewed. The aim of the experimental part of this diploma thesis was to carry out the determination of thirteen representatives of musk compounds (2-cyclohexylethanol, allylcyklohexylpropionate, Arocet, Aroflorone, Citronellol, Fresco Menthe, Galaxolide, hexyl cinnamic aldehyde, HSA, isoamylsalicylate, isobornylacetate, Lilial and Linalool), out of which some compounds are chiral and some are achiral. For the analysis samples of wastewater from the wastewater treatment plant Brno - Modřice were taken. Target compounds were isolated by solid phase microextraction (SPME) and were subsequently analyzed by gas chromatography with flame ionization and mass spectrometric detection. On the basis of data evaluation the removal efficiency forgiven musk compounds in the wastewater treatment plant was assessed.
Chiral analysis of musk compounds in water ecosystem
Keywords: musk sloučeniny; alicyklické syntetické vonné látky; čistírna odpadních vod Brno - Modřice; mikroextrakce tuhou fází (SPME); plynová chromatografie (GC); plamenový ionizační detektor (FID); hmotnostní spektrometr (MS); musk compounds; alicyclic synthetic musk compounds; wastewater treatment plant Brno - Modřice; solid phase microextraction (SPME); gas chromatography (GC); flame ionization detector (FID); mass spectrometer (MS)