Svařování heterogenních spojů laserem - Charvátová, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Diplomová práce se zabývá svařováním dvou rozdílných materiálů laserem. Vzorky byly svařeny přímým vedením svazku i wobblingem, bez přídavného materiálu i s použitím vysokolegovaného drátu i s použitím difúzní bariéry ve formě niklu. Svařování probíhalo v různých ochranných atmosférách. Byly provedeny nedestruktivní (VT, PT, UT-PA, RT) a destruktivní kontroly (zkouška tahem za pokojové a zvýšené teploty, mikrotvrdost). Metalografie byla doplněna EDX analýzou vybraných prvků.

This diploma thesis deals with welding of two dissimilar materials by laser. The samples were welded by direct beam guidance and wobbling, with and without using high alloy filler material and with the use of a diffusion barrier in the form of nickel. Welding was done with different shielding atmospheres. Nondestructive (VT, PT, UT-PA, RT) and destructive tests were performer (tensile test at room and elevated temperatures, microhrardness). Metalography was suplemented by EDX analysis of selected elements.
Welding of heterogeneous joints by laser
Keywords: Heterogenní svarový spoj; laserové svařování bez a s přídavným materiálem; nedestruktivní a destruktivní zkoušení; skenovací elektronová mikroskopie; Dissimilar weld joint; laser welding without and with filler material; nondestructive and destructive testing; scanning electron microscopy