Datový standard ministerstva zdravotnictví České republiky - Homola, Rudolf (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Úkolem bakalářské práce bylo prostudovat datový standard Ministerstva zdravotnictví České republiky a možnosti přístupu do NIS Clinicom. Je zde popsána chronologie změn v blokové struktuře a popisu dat. Byl navržen a realizován webový přístup do NIS Clinicomu pomocí CSP, ve kterém lze generovat datové zprávy o pacientech se zvolenou infekční diagnózou odpovídající povinnému hlášení do Národního zdravotnického informačního systému.

This work attempts at exploring the data standard of the Ministry of Health of the Czech Republic and the possibility of access to NIS Clinicom. The chronology of changes in the block structure and data description has been described. The web acces to NIS Clinicom has been designed and put into effect by means of CSP which can be used to generate data messages concerning patients with a selected infectious diagnosis corresponding with the compulsory report to the National Medical Information System.
Data standard of the Ministry of Health of the Czech Republic
Keywords: datový standard; nemocniční informační systém; laboratorní informační systém; národní zdravotnický informační systém; XML; SQL; CSP; data standard; hospital information system; laboratory information system; national medical information system; XML; SQL; CSP