Hodnocení environmentálních rizik v průmyslovém podniku - Marada, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Hodnocení environmentálních rizik v průmyslovém podniku je významnou částí bezpečnostní dokumentace požadované platnou legislativou v ČR i EU. Přesto je této části analýzy rizik věnováno v ČR méně pozornosti než některých jiných členských zemích EU. Význam dané problematiky je zřejmý také z celé řady významných průmyslových havárií s dopady na životní prostředí. Tato diplomová práce se zabývá metodami, používanými v bezpečnostním inženýrství pro hodnocení environmentálních rizik, podle zákona č. 59/2006 Sb. o prevenci závažných havárií ve znění pozdějších předpisů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje stručný legislativní rozbor zákona č. 59/2006 Sb. o prevenci závažných havárií, ve znění pozdějších předpisů a požadavků na provozovatele, které z tohoto zákona vyplývají. Dále byly vyhodnoceny a vzájemně porovnány přístupy k hodnocení environmentálních rizik v členských zemích EU a v USA. Hlavním cílem práce bylo zpracování rešerše vybraných (v praxi nejčastěji používaných) metod pro hodnocení environmentálních rizik, vyhodnocení vhodnosti použití jednotlivých metod a návrh uceleného postupu hodnocení environmentálních rizik v průmyslovém podniku, tak aby respektoval požadavky kladené na bezpečnostní dokumentaci platnou legislativou v ČR. V závěrečné části práce je provedena aplikace navrhovaného postupu hodnocení environmentálních rizik na konkrétním průmyslovém podniku.

Environmental risk assessment in industrial enterprise is important part of safety documentation required by legislation of the Czech Republic and of the EU. Despite that, there is given less attention to this part of risk analysis in the Czech Republic, than in the other countries of EU. Importance of this part is evident for a number of significant industrial accidents with impact to the environment. This Master’s thesis deals with the methods used in safety engineering for the environmental risk assessment, according to Act No. 59/2006 Coll., on the prevention of major accidents, as amended by later regulations. The thesis is divided into theoretical and practical part. Theoretical part includes the legislative summary of Act No. 59/2006 Coll. on the prevention of major accidents, as amended by later regulations and requirements for owners, which result from this law. Further, the frameworks for environmental risk assessment in the EU and USA were evaluated and compared. Main part deals with the characteristics of selected (most commonly used in practice) methods for environmental risk assessment, evaluation of its usability and creation of compact process for environmental risk assessment in industrial enterprise in accordance to legislative requirements. In the final part, there is performed application of suggested process for environmental risk assessment in the concrete industrial enterprise.
Environmental risk assessment in industrial enterprise
Keywords: Hodnocení environmentálních rizik; analýza rizik; environmentální riziko; metody hodnocení rizik; prevence závažných havárií.; Environmental risk assessment; risk analysis; environmental risk; risk analysis methods; prevention of major accidents.