Recyklace odpadních vod z masného průmyslu - Píža, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Motivací této práce je poskytnout čtenáři náhled do problematiky recyklace odpadních vod s bližším zaměřením na odpadní vody z masného průmyslu. Práce rozebírá problematiku odpadních vod v ČR, včetně legislativy a povinností znečišťovatelů, statistiky produkce a konzumace masa v ČR, což čtenáři poskytuje představu o stavu odpadních vod. Hlavní část práce je věnována recyklaci a čištění odpadních vod. Důkladněji jsou rozebrány konvenční metody čištění odpadních vod. Práce dále rozebírá provedené studie čištění odpadních, které kombinují výše rozebrané konvenční metody, včetně jejich největších výhod a nevýhod. Poslední část je věnována koncepčnímu návrhu recyklační linky pro vybranou odpadní vodu na základě rozebraných studií. Návrh kombinuje elektrokoagulaci, ultrafiltraci a reverzní osmózu, které se na základě provedených studií jeví jako způsob recyklace odpadních vod s vysokým potenciálem.

The motivation of this work is to provide the reader with an insight into the issue of wastewater recycling, with a closer focus on wastewater from the meat industry. The thesis discusses the issue of wastewater in the Czech Republic, including legislation and obligations of polluters, statistics of meat production and consumption in the Czech Republic, which gives the readers an idea of the state of wastewater. The main part of the work is devoted to wastewater recycling and purification. Conventional methods of wastewater treatment are thoroughly analyzed. Furthermore, the thesis examines conducted studies of wastewater treatment, which combine the aforementioned conventional methods, including their major advantages and disadvantages. The final section is dedicated to the conceptual draft of a recycling line for selected wastewater based on the discussed studies. The draft combines electrocoagulation, ultrafiltration, and reverse osmosis, which, according to conducted studies, appear to be a way of wastewater recycling with high potential.
Recycling of wastewater from meat industry
Keywords: Odpadní vody; masný průmysl; recyklace odpadních vod; koncepční návrh recyklační linky; Wastewater; meat industry; wastewater recycling; conceptual draft of a recycling line