Ocenění bytu zatíženého služebností - Matoušková, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2015)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku věcných břemen. Jedná se o služebnost bytu zatěžující byt v rodinném domě. Práce je rozdělena na dvě části textovou a návrhovou. Textová část rozebírá obecné pojmy, které se vyskytují v problematice oceňování nemovitých věcí. Dále jsou zde uvedeny metody oceňování nemovitého majetku. Další kapitoly se zabývají právní úpravou věcných břemen, postupy a způsoby jejich ocenění. Druhá část, návrhová, obsahuje samotné ocenění. Nemovitá věc je oceněna dvěma způsoby. Jeden z nich je oceněné dle cenových předpisů, druhý způsob oceňuje obvyklou cenou. Nejprve je oceněn celý rodinný dům s veškerým příslušenstvím, Na základě polovičního vlastnictví a stanovených ploch bytů můžeme uvažovat cenu oceňovaného bytu jako polovinu ceny celého rodinného domu. Dále je oceněno samotné věcné břemeno. Uvažuje se věk oprávněného v jedné variantě 30 let a ve variantě druhé 80 let. Následně je odečtena hodnota věcného břemene od hodnoty bytu a stanovena cena bytu po zatížení věcným břemenem. Z takto stanovených výsledných cen je vybrána cena pro účely prodeje a pro daňové účely. V závěru práce je provedeno vyhodnocení a doporučení pro oceňování obdobných případů.

This assignment concentrates on the problematics of encumbrance. It is about the flat ministry encumbrance in a family house. The job is split into two parts, written and suggested. The written part analyses general notions which are found in the pricing of the property’s belongings. Next, there are stated methods to pricing the property’s belongings. The next chapters are dealing with the legislation of eternal encumbrance, the procedures and the ways of their pricing. The second part, suggested, contains the pricing itself. The property’s belonging is priced in two methods. One of the methods to pricing is value regulations; the second method prices by the regular value. First, the whole family house is priced with all its’ accessories, on the principal of half basis ownership and the given area of the flats, we can consider the value of the priced flat at the same value as half of a family house. Next, the encumbrance itself is priced. The age of the authorised is considered in one group of 30 years and the second group of 80 years. The following step is deducting the value of the eternal encumbrance. From these given final results, we state the chosen price of the flat including taxing purposes. At the conclusion of the done job, evaluation and recommendation is done for pricing similar cases.
Valuation of a flat loaded by easement
Keywords: Služebnost; vznik; zánik; smlouva; oceňování; výnosová metoda; administrativní cena; obvyklá cena; oprávněný; povinný; nemovitá věc; roční užitek; rodinný dům; byt; pozemek; věcná práva; věcná renta; obestavěný prostor; zastavěná plocha; Encumbrance; origin; expity; contract; appreciate; yield method; official price; current price; authorised; liable party; real estate; annual utility; family house; flat; land; rights in rem; perpetual anuity; enclosed space; built up area