Platforma MHP a její využití v DVB-T - Janík, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato bakalářská práce řeší problém digitálních televizí a set-top boxů, přesněji řečeno platformu MHP a její využití v DVB-T, jak již vyplívá z názvu. V prvních kapitolách se zmiňuji o součastném analogovém pozemním vysílání a nastiňuji nutnost přechodu k digitálnímu vysílání. Dále zde můžete číst nutnost zavedení platformy MHP. Tuto platformu rozebírám dopodrobna a popisuji její klady, zápory a možnosti jejího využití nyní i do budoucna. Zmiňuji se o různých typech set-top boxů a o jejich nejhlavnějších výrobcí. Dále se zmiňuji a vysvětluji celkový cyklus vývoje aplikace, od psaní zdrojového kódu, přes testování ve vývojovém prostředí IRT, respektive Osmosys, až po nahrátí do skutečného set-top boxu. Představuji zde také svou praktickou část bakalářské práce, kterou bylo vývoj chatovacího klienta pro platformu MHP, který umožňuje komunikaci dvou uživatelů v reálném čase. Tuto aplikaci jsem otestoval v programu IRT a nahrál do skutečného set-top boxu. Dále zde rozebírám problematiku programovacího jazyku Java, jako vhodného vývojového jazyka pro tuto platformu. Zmiňuji se o standartu HAVi a nastiňuji jeho důležitost, při celkovém využití platformy MHP.

This bachelor‘s thesis solves the problem of digital television and set-top boxes, more precisely MHP platform and its use in DVB-T. In the first chapters I talk about analogue terrestrial broadcasting and necessity of transition to digital broadcasting. In addition, you can read about the necessity of the MHP platform implementation as the stable part of the DVB-T. I analyse this platform and describe the pros, cons and possibilities for its use at presen and in the future. I mention the different types of set-top boxes and their main manufacturers. I also describe an application development cycle, from writing the source code, despite testing in the development environment of IRT, respectively Osmosys, until loading to the real set-topbox. I also represent here the practical part of my bachelor‘s thesis, which was the development of chat client for the MHP platform and it allows two users to communicate in real time. This application I tested in the IRT and I uploaded it to the real set-top box. Next I analyze Java programming language, such as the appropriate development language for this platform. I mention the HAVi standard and its relevancy in usage of MHP platform.
Utilization of MHP platform in DVB-T
Keywords: platforma MHP; standard HAVi; Osmosys; IRT; DVB-T; analogové zemské vysílání; NetBeans; digitální zemské vysílání; interaktivita; zpětný kanál; multiplex; Xlet; MHP Messenger; set-top box; MHP platform; HAVi standard; Osmosys; IRT; DVB-T; analog broadcast; NetBeans; digital broadcast; interaktivita; reverse channel; multiplex; Xlet; MHP Messenger; set-top box