Výpočet chování paliva reaktorů VVER programem FEMAXI-6 - Čásar, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá hledáním správné kombinace modelů, které popisují chování pokrytí. Porovnávání vhodnosti nastavení probíhá mezi původně se vyskytujícími modely ve výpočetním kódu FEMAXI 6, daty z benchmarků Zaporoshye a Novovoronezh, a nakonec i výsledky upraveného programu FERMAXI 6 s implementovanými modely popisujícími chování pokrytí E110 používaného pro palivové proutky reaktorů typu VVER. Prvotně je v práci uveden popis výpočetního programu pro analýzu jaderného paliva FEMAXI 6, včetně jeho struktury, mechanismy výpočtu a popisu vstupního souboru. Dále jsou v práci představeny použité benchmarky, pomocí kterých jsou vyhodnocovány jednotlivé kombinace modelů paliva. Důležitou součástí je i popis PIE měření, včetně nejistot měření, které mohou mít vliv na výsledky práce. Následuje popis dějů ovlivňujících chování paliva během ozařování, které lze matematicky vyjádřit a modelovat. Následující kapitola popisuje materiálové rovnice definující slitinu E110, které byly implementovány do výpočetního programu FEMAXI-6. Poslední kapitola je věnována popisu získaných výsledků s patřičnými komentáři.

The submitted master thesis deals with finding the right combination of models describing the cladding behavior implemented in the FEMAXI-6 computational code and then comparing it with the benchmark Zaporoshye, Novovoronezh and the modified FERMAXI 6 program with implemented models describing the E110 behavior used for VVER-type reactor fuel rods. Initially, there is a description of the FEMAXI-6 nuclear fuel analysis program including its structure, calculation mechanics and input file description. Furthermore, the work presents the benchmarks used to evaluate individual combinations of fuel models. An important part is the description of the PIE measurement, including measurement uncertainty, which can affect the results of the work. The next chapter contains a description of what affects fuel behavior during irradiation, which can be mathematically expressed and modeled. The following chapter describes the material equations defining the E110 alloy used as cladding of the fuel rods and which were subsequently implemented into the FEMAXI-6 computing program. The last chapter is devoted to the description of the results with appropriate comments.
Calculation of VVER fuel performance using the FEMAXI-6 code
Keywords: FEMAXI 6; VVER; PIE; modely pokrytí E110; děje popisující chování paliva; optimální nastavení programu FEMAXI 6; FEMAXI 6; VVER; PIE; E110 alloy cladding properties; models describing nuclear fuel behavior; optimal setting of FEMAXI 6