Měnič pro středotlaké UV výbojky - Hurdálek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
UV záření má velice široké spektrum použití v průmyslové výrobě a při dezinfekci. V současné době se pro spolehlivou generaci UV záření využívají středotlaké rtuťové výbojky. Cílem této práce je seznámit se s principem jednotlivých druhů výbojek a způsoby řízení jejich výkonu. Dále navrhnout elektronický předřadník s kontinuálním řízením výkonu a popřípadě i ověřit správnou funkci jeho nejdůležitějších částí.

UV radiation has a very wide range of uses in industrial production and disinfection. At present, medium-pressure mercury lamps are used for the reliable generation of UV radiation. The aim of this work is to get acquainted with the principle of individual types of lamps and methods of controlling their power and to design an electronic ballast with continuous power control and, if necessary, verify the correct function of its most important parts.
Power supply for medium pressure UV lamps
Keywords: Ultrafialové záření; UV výbojky; předřadník pro UV výbojky; měnič; regulace.; Ultraviolet radiation; UV lamps; ballast for UV lamps; converter; regulation.