Multifunkční centrum v Jihlavě - Sikorová, Radka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Cílem této diplomové práce je návrh a posouzení nosné konstrukce multifunkčního centra v Jihlavě. Objekt je částečně přízemní. Konstrukce je v půdoryse tvaru L. Největší půdorysný rozměr je 40 m. Střecha je pultová ve sklonu 5,73 °. Nejvyšší bod konstrukce dosahuje 11,5 m. Konstrukce je řešena jako dřevěná rámová soustava o 12 příčných rámových vazbách trojího typu – příhradový vazník, vazník plnostěnný s vnitřním sloupem a vazník bez vnitřního sloupu. Konstrukce je navržena převážně z dřevěných prvků za použití lepeného lamelového dřeva a dřeva rostlého. Ocelové části objektu tvoří spojovací prostředky a táhla.

The aim of this master thesis is to design and check a bearing structure of The multifunctional center in Jihlava. A bulding is partly ground flooring. The structure follows an L-curve in a plan with the biggest axial lenght of 40 m. A roofing is in a shed shape and the pitch of the roof is 5,73°. The highest point of the bearnig structure is 11,5 m. The structure has various frame systems, which is a truss, a gross-cross section beam with an inner column in the middle of a span and a gross-cross section beam without an inner column. The structure is designed mainly from timber members, a glulam and solid timber. A steel part of structure consists of the metal fasteners and rods.
The multifunctional center in Jihlava
Keywords: Dřevěná konstrukce; rámová soustava; pultová střecha; ztužení; ocelové spojovací prostředky; momentový spoj; příhradový vazník; plnostěnný vazník; lepené lamelové dřevo; rostlé dřevo.; Timber structure; frame system; shed roofing; bracing; metal fasteners; moment resisting joint; truss; gross-cross secion beam; glue laminated timber; solid timber