Návrh umělého svalu pro oblast robotiky - Závodný, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Diplomová práce je strukturována s ohledem na návrh a použití umělého svalu v robotice. Práce začíná rešeršní částí, kde jsou popsány různé druhy umělých svalů a jejich výhody a nevýhody. Po zvážení všech popsaných typů svalů došlo k vybrání jednoho druhu k dalšímu zpracování. Byly zvoleny origami svaly řízené pomocí vakua pro použití v malém manipulačním zařízení. Po návrh celého stroje byla provedena analýza rizik a ekonomické zhodnocení celého provedení.

The diploma thesis is structured with regard to the design and use of artificial muscle in robotics. The thesis starts with a theoretical section where different types of artificial muscles are described with their advantages and disadvantages. After considering all the types of described muscles, one species was selected for further processing. Vacuum-controlled origami muscles were chosen for use in a small manipulation device. After the design of the whole machine, the risk analysis and the economic evaluation of the whole design were carried out.
Design of Artificial Muscle for Robotics Area
Keywords: Návrh umělého svalu; hystereze; origami svaly; vakuum; analýza rizik; výroba svalu.; Design of artificial muscle; hysteresis; origami muscles; vacuum; risk analysis; muscle production.