Obnova renesanční radnice v Hostěradicích - Naušová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Cílem bakalářské práce bylo zhotovení dokumentace pro stavební povolení a části dokumentace pro provádění stavby na základě architektonické studie, která byla vypracována v předmětu BGA036 – Ateliér obnovy památek. Tématem ateliérové práce bylo zamyšlení se nad vhodným využitím hodnotného a významného objektu v historickém jádru obce Hostěradice a vytvoření architektonické studie. Navrhla jsem následující koncepci. Stavba by měla sloužit jako multifunkční objekt, proto jsem se soustředila na funkce tomu odpovídající: kadeřnictví, klubovny, manikúra, pedikúra, tělocvična a posilovna. Při obnově objektu postupuji synteticky. Zkoumám kvalitu a zachovalost jednotlivých prvků. To nejlepší z každého prvku se snažím vyzdvihnout. Pokud se některý prvek nezachoval, ale přesto měl své kvality, připomínám ho v novém světle. Buď replikou nebo v modernějším pojetí.

The aim of the bachelor's thesis was to prepare the documentation for the building permit and part of the documentation for the execution of constructions based on the architectural study, which was processed in the subject BGA036 - Monument restoration studio. The theme of the studio work was to reflect on the appropriate use of a valuable and important building in the historical core of the village of Hostěradice and to create an architectural study. I proposed the following concept. The building should serve as a multi-functional object, that's why I focused on the corresponding function: hairdresser, club rooms, manicure, pedicure, gym and gym. When restoring the object, they proceed synthetically. I am looking into quality and preservation individual elements. I try to highlight the best of each element. If an element has not been preserved, but still had its quality, I recall it in a new light. Either a replica or in a modern concept.
Restoration of the renaissance town hall in Hostěradice
Keywords: bakalářská práce; obnova; rekonstrukce; radnice; multifunkční objekt; Hostěradice; přístavba; klenby; bachelor’s thesis; restoration; reconstruction; multifunctional building; Hostěradice; extension; vaults