Vlastnosti kapalin na bázi organických esterů - Toulová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Diplomová práce se zabývá elektroizolačními kapalinami používanými v elektrotechnickém průmyslu. Proběhla analýza současného stavu výzkumu a novinek v oblasti novodobých, biologicky odbouratelných kapalin z hlediska jejich využití i diagnostiky. Dále je popsána fyzikální podstata polarizačních a vodivostních mechanismů, které se uplatňují v kapalinách. Bylo sestaveno automatizované pracoviště pro sledování složek komplexní permitivity v širokém teplotním rozsahu. V experimentální části bylo analyzováno chování vybraných alternativních kapalin na bázi přírodních esterů při působení střídavého elektrického pole za různých teplot. Vyhodnocené výsledky jsou porovnány s hodnotami obvyklými pro minerální oleje.

This master's thesis deals with the electrical insulation fluids used in electronics industry. The analysis of the current state of research and innovations in modern, biodegradable fluids in terms of their use as diagnostics. It is described by the physical nature of polarization and conductivity mechanisms, which are applied in liquids. It was compiled automated workstation for monitoring components of the complex permittivity over a wide temperature range. In the experimental part we analyzed the behavior of liquids selected alternative based on natural esters when exposed to an alternating electric field at various temperatures. Evaluated results are compared with values for conventional mineral oil.
Properties of liquids based on organic esters
Keywords: Elektroizolační kapaliny; organické estery; diagnostické metody; komplexní permitivita; teplota; ztrátový činitel; frekvence; polarizace; životní prostředí.; Insulating liquids; organic esters; diagnostic methods; complex permittivity; temperature; dissipation factor; frequency; polarization; the environment.