Environmentálně vyspělá mateřská škola - Maier, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Cílem této diplomové práce je zpracování návrhu novostavby mateřské školy pro 40 dětí v obci Přívrat v okrese Ústí nad Orlicí. Práce byla rozdělena do tří částí. První část práce se zabývá architektonicko-stavebním řešením budovy. Navrhovaný objekt je dvoupodlažní s plochou střechou. Konstrukční systém je zděný, s vodorovnými nosnými konstrukcemi z železobetonových předpjatých stropních panelů a s plochou střechou. V této části bylo dále zpracováno požárně bezpečnostní řešení, průkaz energetické náročnosti budovy a technická zpráva stavební fyziky. Druhá část práce se zaměřuje na techniku prostředí staveb konkrétně na návrh nuceného větrání, zdroje tepla a chladu, fotovoltaické elektrárny, nakládání s dešťovými vodami a umělého osvětlení. Hlavním zdrojem tepla a chladu jsou tepelná čerpadla typu vzduch/voda. Nucené větrání je navrženo jako rovnotlaké, se dvěma vzduchotechnickými jednotkami pro dvě provozní zóny. Dešťová voda zachycená z plochých střech bude sbírána v akumulační nádrži na dešťovou vodu a používána na závlahu zeleně. Třetí část mé diplomové práce je zaměřena na využití termografie ve stavebnictví. K analýze vybraných stavebních detailů z interiéru i exteriéru byla použita termokamera. Termografická kamera byla použita pro hodnocení vybraných objektů mateřských a základních škol. Tepelné snímky byly pořízeny termokamerou Fluke Ti45 a data byla analyzována v softwaru Smartview 2.1 za účelem identifikace potenciálních tepelných mostů uvnitř konstrukcí. Informace získané z tohoto měření byly implementovány do návrhu budovy v podobě správného návrhu detailů izolace kolem oken, dveří a dalších kritických míst. Diplomová práce byla zpracována převážně v softwarech AutoCAD 2024, DEKSOFT, Smartview 2.1, MS Office a FIRE-NX.

The aim of this thesis is to design a new kindergarten building for 40 children in the Přívrat, which is the small village in Ústí nad Orlicí District. The thesis is divided into three parts. The first part deals with the architectural and structural design of a detached two-story building with a flat roof. The construction system is masonry with horizontal load-bearing structures made of prestressed hollow core slab. This part furthermore includes fire protection, an energy performance certificate for the building, and a technical report of building physics. The second part focuses on building services, specifically the design of mechanical ventilation, heating and cooling systems, a photovoltaic power plant, rainwater management, and artificial lighting. The main source of heating and cooling is air-to-water heat pumps. Mechanical ventilation is designed as balanced, with two air handling units. Rainwater collected from flat roofs will be stored in a rainwater tank and used for irrigation purposes. The third part focuses on the use of thermal imaging in building constructions. A thermal camera was used to analyze selected building details from the interior and exterior. The thermal imaging was used to evaluate selected building of kindergartens and elementary schools. Thermal images were captured using a Fluke Ti45 thermal camera, and the data was analyzed with Smartview 2.1 software to identify potential thermal bridges within the structures. The information obtained from this measurement was implemented into the building design, for example the correct design of details of insulation around windows, doors and other critical areas. The thesis was mainly prepared by using software such as AutoCAD 2024, DEKSOFT, Smartview 2.1, MS Office and FIRE-NX.
Environmentally advanced kindergarten
Keywords: Mateřská škola; novostavba; zděný systém; nucené větrání; tepelné čerpadlo vzduch/voda; průkaz energetické náročnosti budovy; fotovoltaická elektrárna; využití dešťové vody.; Kindergarten; new building; masonry system; forced ventilation; air/water heat pump; certificate of energy efficiency of the building; photovoltaic power plant; use of rainwater.