Aktivní závěs kapoty - Galda, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukcí aktivního závěsu kapoty, odladění kinematiky závěsu a vhodným nadimenzováním jednotlivých částí závěsu. Práce se skládá ze dvou hlavních částí, přičemž první část je analýza současného stavu poznání a ve druhé části je prezentován vlastní konstrukční návrh. Aktivní závěs má sloužit jako bezpečnostní prvek v automobilu pro minimalizaci následku zranění hlavy při srážce chodce s automobilem.

This thesis deals with designing the construction of an active bonnet hinge, tuning the kinematics and appropriate proportioning of individual parts of the hinge. The thesis consists of two main parts – the first part is an analysis of the current state of knowledge and the second part presents a designing the construction. The active hinge should serve as a safety element in automobiles to minimize consequences of head injury suffered during the collision of a pedestrian with an automobile.
The Active Bonnet Hinge
Keywords: chodec; ochrana; závěs; aktivní; kapota; pedestrian; protection; hinge; active; bonnet