Sběr dat o síťové komunikaci z koncových zařízení - Obršlík, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Bakalářská práce se věnuje získávání statistických dat o síťové komunikaci na koncových uživatelských stanicích. V rámci teoretické části byly vybrány nástroje, které jsou standardně obsaženy v operačních systémech platforem Windows a také Unix. Pro zjištění podrobných informací byly tyto nástroje doplněny o vhodně zvolené softwarové řešení třetích stran. Tyto nástroje byly vybírány s ohledem na jednoduchost nasazení a jejich následného používání. Cílem praktické částí bylo nalezení vhodného programového řešení, které bude sloužit k získávání podrobných informací o síťové komunikaci a uživatele nebude nijak omezovat. Dalším cílem je také vytvoření vlastní aplikace pro tvorbu statistiky síťového provozu. Součástí vlastního řešení je také automatizace procesu shromažďování statistických dat o síťové komunikaci. Formát, ve kterém jsou výstupní data ukládána byl navržen s ohledem na budoucí zpracování dat.

The bachelor’s thesis deals with collecting statistical information about network communication in terminal equipment devices. Theoretical part of this project aims to gather methods and application tools on Windows and Unix platforms and support them by well chosen third party solution to gain more detailed informations. Tools were chosen based on ease of deployment and usage. Practical part of bachelor’s thesis directs to find suitable solution to gather detailed informations about network traffic. Important fact must be to not bother the end-users. Next part is to develop own application for collecting information about network usage and communication. Output format structure of the solution was designed with future data manipulation in mind.
Acquisition of data on network communication from terminal devices
Keywords: Sběr dat; Windows; Unix; síťová komunikace; Netstat; Ipconfig; Data Collector; Ntop; Darkstat.; Data collecting; Windows; Unix; network communication; Netstat; Ipconfig; Data Collector; Ntop; Darkstat.