Rozpoznávání markantních rysů na nábojnicích - Siblík, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Cílem této práce je návrh a implementace algoritmu, který dokáže porovnat dva obrazy pláště ná- bojnice na základě markantů v nich obsažených. V první části se věnuje problematice palných zbraní, zejména z pohledu balistických povýstřelových stop. V dalších částech pak představuje návrh a rea- lizaci snímacího zařízení pro získání obrazu povrchu vystřelených nábojnic, zpracování takto získané- ho obrazu a návrhu a realizaci porovnávacího algoritmu. V závěru se hodnotí dosažené výsledky a možnosti dalšího vývoje.

Subject of this thesis is design and implementation of an algorithm, capable of distinct feature based comparision of two weapon cartridge casing  images. In the first section it looks into the issue of fi- rearms with special emphasis on ballistic traces. In following parts it presents design and imple- mentation of scanning unit for acquisition of such images and their processing and design and excuti- on of the comparation algorithm. In the conclusion there is an evaluation of goals achieved and possi- bilities for further development.
Recognition of Unique Features on Weapon Cartridges
Keywords: zpracování obrazu; markanty; automatické rozpoznávání; nábojnice; forenzní balistika; snímací za- řízení; image processing; distinct features; automatic detection; cartridges; forensic ballistics; scanning unit