Budoucí trendy pro pohonné jednotky nákladních vozidel - Střítežský, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato rešeršní práce se zabývá možnostmi alternativních pohonů nákladních vozů. Zhodnocuje jejich výhody, nevýhody a pravděpodobnost jejich budoucího rozšíření, především v Evropě. V práci je uvedeno několik příkladů alternativních pohonů, které jsou v různých stádiích realizace. Na závěr následuje zamyšlení nad pohonem, který by v budoucnu dokázal nahradit tradiční spalovací motor.

Bachelor’s thesis is focused on alternative drivetrains used in trucks. There is evaluation of theirs advantages, disadvantages and probability of future expansion, mostly in Europe. There are also several examples of projects of alternative drivetrains in various stages of realization. In the end there is a reflection about which alternative can replace the traditional combustion engine.
Future Trends for Truck Car Powertrains
Keywords: nákladní vozidla; alternativní paliva; hybrid; emise; Trucks; alternative fuels; hybrid; emissions