Optimalizace parametrů plazmového řezání. - Vacula, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
VACULA Jakub: Optimalizace parametrů plazmového řezání. Diplomová práce prezenčního studia magisterského programu – Strojní inženýrství, obor strojírenská technologie. Akademický rok 2008 / 2009. Fakulta strojního inženýrství VUT Brno, Ústav strojírenské technologie. Diplomová práce se zabývá tepelným dělením materiálu, konkrétně plazmovým řezáním. Sleduje vliv provozních parametrů tohoto procesu na výslednou kvalitu řezu a cílem je tyto parametry z kvalitativního hlediska optimalizovat. Experiment byl proveden na plazmovém řezacím zařízení Fine Focus 800 firmy KJELLBERG s použitím materiálu S 690 QL. Na základě literární studie problematiky tepelného dělení materiálů bylo též popsáno porovnání plazmového řezaní s metodou dělení materiálu kyslíkem jak z hlediska kvality, tak z hlediska ekonomického.

VACULA Jakub: Optimization of plasma cutting parameters Diploma thesis of the attendance engineer´s study – Mechanical Engineering, specialization Machinery Technology. Academic year 2008/2009. Faculty of Mechanical Engineering of University of Technology in Brno, Institute of the Manufacturing Technology. The Diploma thesis is concerned with the thermal division of a material, concretely by the plasma cutting. It monitors the operational parameters influence of this process to the result quality of cut and the purpose is to optimize these parameters from the qualitative standpoint. The experiment was executed at the plasma cutting equipment Fine Focus 800 of the company KJELLBERG with the utilization of the material S 690 QL. On the base of the literary study of the thermal division of the materials problems it was also described the comparison of the plasma cutting with the method of the division of materials by the oxygen, both from the point of view of the quality, and from the economical point of view.
Optimalization of plasma cutting parameters.
Keywords: plazma; tepelné dělení; tepelně ovlivněná oblast; ocel S 690 QL; plasma; thermal cutting; heat-affected zone; steel S 690 QL