Pojezdový mechanismus mostového jeřábu 60 t s vahadlovým uspořádáním - Ptáčník, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Bakalářská práce se zabývá výpočtem a návrhem konkrétního pojezdového mechanismu mostového jeřábu, který se pohybuje uvnitř haly. Pojezdový mechanismus je uložen ve vahadlovém uspořádaní a nosnost jeřábu je 60 tun. V rešeršní části je pojednáváno o obdobných konstrukčních řešeních. Následně je navržen motor, převodovka a brzdy. Dále je proveden výpočet jednotlivých komponent pojezdového mechanismu. Výstupem celé práce je výkresová dokumentace.

The bachelor's thesis deals with the calculation and the design of a concrete running mechanism of the bridge crane, which moves inside the hall. The running mechanism is stored in a pendulum arrangement, and the lifting capacity of the crane is 60 tons. The research part deals with similar design solutions. Subsequently, the engine, gearbox and brakes are designed. Further, the calculation of the individual components of the running mechanism is carried out. The output of the whole work is the drawing documentation.
Travel mechanism of a 60 t bridge crane with a rocker arm arrangement
Keywords: mostový jeřáb; pojezdový mechanismus; vahadlové uspořádání; pojezdové kolo; motor; převodovka; brzda; bridge crane; running gear; rocker arm arrangement; running wheel; engine; gearbox; brake