Dostavba objektů určených pro FA a FaVU VUT Brno v areálu Údolní - Stejskal, Ivo (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Je nutné si klást otázku vztahu a tím odpovídající formy budov fakulty architektury a fakulty výtvarného umění vůči veřejnosti. Vzhledem ke snaze fakult se ještě více otevřít veřejnosti, mi přijde nedůstojné umisťovat nové objekty do vnitrobloku, a tak se schovávat za hradbu historických objektů. Mnohem smysluplnější se mi jeví využití stávajících objektů na hranici parcely. Je důležité chránit naši historii, ale ochrana stávajících staveb by se neměla dostat do bodu, kdy bude bránit přítomnosti, být na stejné úrovni, a tím zajistit její kvality a společně tak utvářet budoucnost. Nově přidělené kreativní využití původních objektů kasáren má vyšší nároky na prostor, ať už kapacitně či jeho velkorysostí. Je nutné tedy objekty pro současnou funkci přizpůsobit. Nástavba pomůže udržet fakulty v jednom objektu. Výhodou je také napojení na stávající sítě či vertikální komunikace. Navrhovaný minimalistický zásah je v kontrastu s historickou budovou, čím jí dává vyniknout, a zároveň vertikalita nástavby povznáší objekt původních kasáren na požadovanou instituci fakulty architektury a fakulty výtvarného umění.

It is necessary to ask the question of the relationship and the corresponding forms of buildings of the faculty of architecture and faculty of fine arts with the public. Due to the efforts of the faculties to open up to the public, I find it undesirable to place new objects in the courtyard and hide behind the walls of historic buildings. Much more meaningful is the use of existing buildings at the boundary of the plot. It is important to protect our history, but the protection of existing buildings should not get to the point where it will defend the presence, be on the same level, and thus ensure its quality and together to shape the future. The newly allocated creative use of the original barracks has greater demands on space, whether capacity or its generosity. Therefore, it is necessary to customize the objects for the current function. The superstructure will help keep faculties in one building. An advantage is also the connection to existing networks or vertical communications. The proposed minimalist intervention is in contrast to the historic building, making it stand out, while the verticalism of the superstructure raises the object of the original barracks to the desired institution of the Faculty of Architecture and the Faculty of Fine Arts.
Completion of the area Údolní 53 for the Faculty of Architecture and Faculty of Fine Arts
Keywords: FA VUT; FaVU; Brno; Údolní; Úvoz; umělecký kampus; galerie; nástavba; park; diplomová práce; FA VUT; FaVU; Brno; Udolni; Uvoz; artistic campus; gallery; superstructure; park; diploma thesis