Určování výsledných vnitřních účinků uzavřených prutů - Horák, Richard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Bakalářská práce se zabývá určováním výsledných vnitřních účinků (VVÚ) rovinných prutů s uzavřenou střednicí. V první části práce je uveden teoretický základ, který je následně aplikován v druhé části práce k vyřešení tří vzorových příkladů. V první úloze je aplikována teorie symetrického a antimetrického průběhu VVÚ ke snížení stupně statické neurčitosti symetrického rovinného prutu zatíženého symetrickou a antimetrickou silovou soustavou. V druhé úloze je využit princip superpozice k nahrazení obecného vnějšího zatížení prutu symetrickým a antimetrickým vnějším zatížením. Úloha je dále řešena stejně jako v případě první úlohy. Třetí úloha je řešena obecným postupem s uvedením vícero možností částečného uvolnění. Dále je ověřen předpoklad umožňující řešení energie napjatosti vlivem pouze ohybového momentu. Na závěr třetí úlohy jsou analyticky zjištěné hodnoty porovnané s hodnotami určenými numerickou metodou pomocí programu ANSYS.

The bachelor's thesis deals with the determination of the internal stress resultants (ISR) of planar beams with a closed centerline. The first part of the thesis presents a theoretical basis, which is then applied in the second part to solve three tasks. In the first task, the theory of symmetrical and antimetrical course of ISR is applied to reduce the degree of static indeterminacy of a symmetrical planar beam loaded by a symmetrical and antimetrical force system. In the second task the method of superposition is used to replace the general external load of the beam by symmetrical and antimetrical external loads. The task is further solved in the same way as in the case of the first task. The third task is solved by a general procedure with several options of released structures. Furthermore, the assumption enabling the solution of the stress energy due to the bending moment only is verified. At the end of the third task, the analytically determined values are compared with the values determined by the numerical method using the software ANSYS.
Determination of stress resultants in closed frames
Keywords: výsledné vnitřní účinky (VVÚ); uzavřený prut; symetrie; antimetrie; deformace; Castiglianova věta; energie napjatosti; internal stress resultans (ISR); closed beam; symmetry; antimetry; deformation; Castigliano‘s theorem; strain energy