Generace kovových nanočástic v nízkoteplotním plazmatu v kapalině - Čechová, Ludmila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na generaci kovových nanočástic pomocí nového zdroje nízkoteplotního plazmatu kombinujícího korónový a štěrbinový výboj v kapalinách. Teoretická část je zaměřena na generaci nanočástic pomocí různých typů plazmatického výboje, vlastnosti kovových nanočástic, jejich přípravu dalšími metodami a metody charakteristiky nanočástic. Experimentální část se zabývá přípravou měděných, stříbrných a zlatých nanočástic z roztoků jejich prekurzorů. Byl zkoumán vliv experimentálních podmínek, jako je vliv polarity napětí, vliv koncentrace prekurzoru, vliv přidaného elektrolytu nebo redukčního činidla. Všechny vzorky byly analyzovány pomocí UV-VIS spektrometrie. Pro zjištění velikosti nanočástic byl použit dynamický rozptyl světla. Pro potvrzení přítomnosti nanočástic byly vzorky analyzovány pomocí rastrovacího elektronového mikroskopu s energo disperzním spektrometrem pro prvkovou analýzu.

This thesis focuses on the process of nanoparticle generation using new source of nonthermal plasma combining corona and pin-hole discharge in liquids. The theoretical part is focused on generation of metallic nanoparticles using various types of plasma discharge, the properties of metallic nanoparticles, their preparation by other methods and methods of characterization of nanoparticles. The experimental part deals with the preparation of copper, silver and gold nanoparticles from solutions of their precursors. The influence of experimental conditions, such as the influence of voltage polarity, effect of precursor concentration, effect of added electrolyte or reducing agent were investigated. All samples were analyzed by UV-VIS spectroscopy. Dynamic light scattering was used to determine the sice of nanoparticles. To confirm the presence of nanoparticles, samples were analyzed using scanning microscope with and energy dispersion spectrometer for elemental analysis.
Generation of metallic nanoparticles by non-thermal plasma in liquids
Keywords: nanočástice; stříbro; měď; zlato; skenovací elektronová mikroskopie; UV-VIS spektrometrie; dynamický rozptyl světla; výboj v roztoku; nízkoteplotní plazma; nanoparticles; silver; copper; gold; scanning electron microscopy; UV-VIS spectroscopy; dynamic light scattering; discharge in liquid; non-thermal plasma