Lepidla na přírodní bázi určené pro dřevěné prvky - Laciková, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Táto práca sa zaoberá lepidlami určených pre drevené konštrukcie. Je zameraná na lepidlá s nulovou či minimálnou emisiou formaldehydu, jeho nahradením látkami ekologickejšími na báze tanínov a lignínov. Práca obsahuje charakteristiku najčastejšie využívaných drevených konštrukčných prvkov, poznatky o tradičných lepidlách a rešeršné rozbory doposiaľ vyvíjajúcich sa „green“ lepidiel. Teoreticky stanovuje výber najvhodnejšieho typu plniva ovplyvňujúceho vlastnosti lepidla na základe prevedeného optimalizačného procesu.

This thesis deals with adhesives designed for wooden structures. It focuses on adhesives with zero or minimal emission of formaldehyde, its replacement by more environmentally friendly substances based on tannins and lignins. The study is concerned with the characteristics of the most frequently used wooden structural elements, knowledge about traditional adhesives and research analysis of the so far developing "green" adhesives. Theoretically, it determines the selection of the most suitable type of filler influencing the properties of the adhesive based on the performed optimization process.
Bio-based adhesives for wood structures
Keywords: Lepený drevený sortiment. Tradičné lepidlá. Lepidlá na prírodnej báze. Plnivá; Glued wooden assortment. Traditional adhesives. Natural-based adhesives. Fillers.