SPORTOVNĚ-REKREAČNÍ RESORT KRÁLÍKY - Dudíková, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Tématem diplomové práce je architektonická studie novostavby horského hotelu v obci Králíky. Cílem je čtyřhvězdičkový hotel s kapacitou 60 lůžek, wellness a restaurací pro 100 osob, převážně se zaměřující na rodiny s dětmi. Zadané území se rozkládá v mírném terénu jihovýchodní části obce Králík. Základní koncept a hlavní členění hmoty je inspirováno okolní drobnou zástavbou se sedlovými střechami. Dále je koncept založen na tradičních materiálech, horském prostředí, orientací ke světovým stranám a výhledem do okolí, kterému dominuje poutní klášter. Objekt má jedno podzemní podlaží, kde se nachází hromadná garáž a tři nadzemní podlaží, které jsou vybaveny restaurací, wellness, posilovnou, obchody a ubytovacími jednotkami. V blízkosti hotelu jsou plochy využívané pro sportovní a volnočasové aktivity, např. fotbalové hřiště, koupaliště a sjezdovka s lanovou dráhou.

The aim of this thesis is an architectural study of a new hotel in the mountain village of Králíky. The study deals with a four-star hotel with a capacity of 60 beds, wellness, and restaurant for 100 people, mainly focused on families with children. The designated area is situated in the mild terrain of the southeastern part of the village Králíky. The main concept of this architectural study is inspired by the surroundings, such as the small buildings with span roofs, traditional materials, mountain environment, orientation to the sides of the world, and a view of the surroundings dominated by the monastery. The building has an underground garage and three above-ground floors with the restaurant, wellness, gym, shops, and accommodation units. Near the hotel are areas used for sport and leisure activities, including a football field, swimming pool, and a ski slope.
SPORTS AND RECREATIONAL RESORT KRÁLÍKY
Keywords: Horský hotel; restaurace; wellness; Králíky; ubytování; posilovna; příroda; sjezdovka; volnočasové aktivity; mountain hotel; restaurant; wellness; village of Králíky; accommodation; gym; nature; ski slope; leisure activities