Využití účelového třídění nákladů při finančním řízení podniku - Janhuba, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2012)
Tato bakalářská práce má za cíl popsat možnosti členění nákladů a jeho využití v rámci optimalizace vedení finančního účetnictví a jeho transformace na manažerské účetnictví, které umožňuje účetním jednotkám získávat relevantní informace pro rozhodování především v oblasti finančního řízení. Práce se zaměřuje na obor stavebnictví, který má řadu specifik včetně vysokého stupně nákladové diverzifikace a dlouhého životního cyklu zakázky. Práce má ukázat, jak i snadná metoda alokace nákladů může vést k efektivnímu sledování plnění rozpočtu jednotlivých zakázek, které je navázáno z hlavní části na zákonnou povinnost vedení účetnictví s využitím běžných účetních výkazů.

This thesis aims at describing options of cost division and its use within optimalization of financial accounting and its transformation into management accounting, which allows accounting units to get relevant information for decision especially in the area of financial management. Thesis is focused on building industry, which is characterized by several specifics including high level of cost division and long life cycle of the contract. This thesis shows, that even simple cost allocation method can lead to more effective monitoring of individual contracts budgets, which is mainly connected with statutory obligation to keep the books with application of standard financial statements
Use of Special-Purpose Sorting of Costs in Financial Management of Company
Keywords: Náklad; členění nákladů; rozpočet; finanční řízení; stavebnictví; zakázka; Cost; cost diversion; budget; financial management; building industry; contract