Návrh prototypu zubařského pískovacího zařízení - Husár, Ján (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
V rámci diplomovej práce je navrhnutý prototyp zubárskeho pieskovacieho zariadenia. Návrh je realizovaný v CAD programe, pomocou ktorého je overená aj jeho zmontovateľnosť. Dokument ďalej rozoberá návrh jednotlivých častí a technológií zvolených na ich výrobu. Vybraná súčiastka „Výstupná tryska“, ktorá zabezpečuje funkciu zmiešavania abrazíva a vzduchu s vodou je v práci podrobne popísaná a pomocou CNC sústruhu vyrobená. Medzi hlavné výstupy tohto dokumentu patrí výroba spomenutej trysky, jej technické hodnotenie ako aj technicko-ekonomické hodnotenie celého zariadenia.

In this diploma thesis, we propose a prototype of a dental sandblasting machine. This machine’s drawing is composed using a CAD program, which helped with checking the assembly ability. Later in this work, we discuss the design of each component and chosen technologies for production. We chose to describe in detail and prototype using the CNC machine the “exit jet” component, which combines an abrasive and air with water. The main outputs of this work are the prototype of this component and its technical rating and the technical-economical rating of the whole proposed design of the machine.
Design of a dental sandblasting device
Keywords: zubné pieskovacie zariadenie; návrh prototypu; výroba súčiastky; technológie; výrobné náklady; dental sandblasting device; prototype design; component production; technology; production costs