Vodácké sportovní centrum Brno - Pisárky - Indrych, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Předmětem bakalářské práce je návrh Vodáckého sportovního centra v městské části Brno-Pisárky. Nově navržený areál pro sport a volný čas se nachází na území bývalých vodárenských nádrží na toku řeky Svratky. Parcela je obklopena převážně obytnou zástavbou, což vedlo k úsilí vytvořit místo slučitelné s každodenním životem. Myšlenka celého návrhu byla rozdělena do tří budov. Největší objekt je umístěn na východní straně pozemku, kde přiléhá k rušné komunikaci, a přirozeně tak tvoří protihlukovou bariéru pro zbytek areálu. Tento objekt zahrnuje multifunkční sportovní hřiště, posilovnu s recepcí, kavárnu a saunový svět. Stavba tak plní funkci sportovního a volnočasového centra. Zbývající dva menší objekty na pozemku slouží k potřebám vodáků při pořádání sportovních událostí a tréninku. Jižní budova poskytuje zázemí, dispečink a technické vybavení vodním záchranářům. Severní budova je určena k trénování manévrů v krytém bazénu, vedení vodáckých lekcí, a poskytuje zázemí pro členy klubu. Objekt je dále rozpracován v rámci dokumentace. Technologický suterén bazénu je napojen na podzemní garáže, které zároveň slouží jako servisní přístup do budovy. Garáže jsou určeny pro parkování návštěvníků a vjezd automobilů je zajištěn z ulice Pisárecká. Exteriér je koncipován jako malé náměstí obklopeno parkem. Zpevněné plochy a chodníky procházející celým pozemkem a vytvářejí snadno přístupnou síť, která zve k procházkám. Centrálním prvkem je venkovní skatepark, obklopený rozsáhlou výsadbou zeleně. Mezi další prvky drobné architektury patří venkovní multifunkční workout zóna, vyvýšené záhony k sezení a malý amfiteátr na severu řešeného území. Celý návrh je syntézou nápadů, jejichž cílem je vytvořit prostor pro společenské události, sport a rekreaci, ale i pro prosté spočinutí u řeky. To vše je umožněno v prostředí příměstské zástavby.

The subject of this bachelor's thesis is the design of a Canoeing Sports Center in the Brno-Pisárky district. The newly designed sports and leisure complex is located on the site of former water reservoirs along the Svratka River. The plot is predominantly surrounded by residential buildings, which led to an effort to create a space compatible with everyday life. The concept of the entire design is divided into three buildings. The largest structure is situated on the eastern side of the site, adjacent to a busy road, naturally forming a noise barrier for the rest of the complex. This building includes a multifunctional sports field, a gym with a reception area, a café, and a sauna world. Thus, the structure serves as a sports and leisure center. The remaining two smaller buildings on the site cater to the needs of canoeists for organizing sports events and training. The southern building provides facilities, a dispatch center, and technical equipment for water rescue teams. The northern building is designed for maneuver training in an indoor pool, conducting canoeing lessons, and offering facilities for club members. The pool's technical basement is connected to an underground garage, which also serves as a service access to the building. The garage is designated for visitor parking, with vehicle access provided from Pisárecká Street. The exterior is designed as a small square surrounded by a park. Paved areas and walkways throughout the site create an easily accessible network that invites visitors to take a stroll. The central element is an outdoor skatepark, surrounded by extensive greenery. Additional architectural features include an outdoor multifunctional workout zone, raised seating planters, and a small amphitheater in the northern part of the site. The entire design is a synthesis of ideas aimed at creating a space for social events, sports, and recreation, as well as a simple place to relax by the river—all within the setting of a suburban development.
Rowing Sports Center Brno - Pisárky
Keywords: Vodácké sportovní centrum; Brno; Pisárky; vodáci; Svratka; náměstí; skatepark; fitness centrum; kavárna; sauna; sport; Canoeing Sports Center; Brno; Pisárky; Paddlers; Svratka; Square; Skatepark; Fitness Center; Café; Sauna; Sport