Studie přečerpávací vodní elektrárny - Suchomelová, Aneta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Cílem bakalářské práce je studie přečerpávací vodní elektrárny v lokalitě Střekov na Labi, v blízkosti Masarykova zdymadla Střekov. Studie se zabývá především zpracováním stavební a technologické části strojovny pro variantu šachtové strojovny umístěné v prostoru stávajícího přístaviště Vaňov. Předmětem studie není vypracování dokumentace horní nádrže ani přivaděče vody z horní nádrže. Studie se skládá z několika částí, konkrétně zpracování technické zprávy, hydrotechnických výpočtů, výkresové dokumentace strojovny přečerpávací vodní elektrárny a fotodokumentace lokality.

The aim of this thesis is a study of the pumped storage power station in Střekov located on the river Elbe. The study primarily deals with the processing of the building and technological part of the engine room for the underground engine room variant located in the area of the existing Vaňov harbor. The subject of the study is neither the documentation of the upper water reservoir nor the water supply from the upper water reservoir. The study is divided into several parts, including an engineering report, hydrotechnical calculations, project documentation of the engine room concerning the pumped storage power station and the photographic documentation of the locality.
Feasibility study of the pumped storage power station
Keywords: přečerpávací vodní elektrárna; Masarykovo zdymadlo Střekov; pumped storage power station; Masaryk´s lock Střekov