Plazmochemické zpracování vláknových výztuží pro polymerní kompozity - Knob, Antonín (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
Tato práce je zaměřena na depozici tenkých vrstev metodou plazmochemické depozice z plynné fáze (PECVD) na skleněná vlákna při použití monomeru tetravinylsilanu. Připravené plazmatické polymerní vrstvy byly použity jako mezivrstvy pro řízenou mezifázi polymerních kompozitů s matricí z nenasycené polyesterové pryskyřice. Charakter tenkých vrstev a jejich výsledné chemické a mechanické vlastnosti byly řízeny pomocí efektivního výkonu. Adheze na rozhraní vlákno-matrice a posouzení vlivu mezivrstvy na mechanické vlastnosti připravených kompozitních vzorků byly charakterizovány pomocí mikroindentačního měření mezifázové smykové pevnosti systémem ITS a skenovací elektronovou mikroskopií.

The diploma thesis is aimed at coating of glass fibers using tetravinylsilane as a monomer by Plasma-Enhanced Chemical Vapor Deposition (PECVD). The surface modified fibers were used as reinforcements for unsaturated polyester resin to form composites of controlled interphase. Chemical and mechanical properties of thin films were controled by the effective power. Determination of fiber-matrix adhesion and an influence of polymer-interface on mechanical properties of composites were characterized by Scanning Electron Microscopy (SEM) and microindentation technique using Interfacial Testing System (ITS) enabling to measure the interfacial shear strength.
Plasmachemical processing of fibrous reinforcements for polymer composites
Keywords: Plazmatický polymer; PECVD; ITS; tetravinylsilan; mezifáze; Plasma polymer; PECVD; ITS; tetravinylsilane; interface