Technologický postup výroby součásti OTVÍRÁK - Němeček, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Projekt vypracovaný v rámci bakalářského studia oboru B-STG předkládá návrh technologie výroby výstřižku – součásti z ocelového plechu S235JR (ČSN 11 375). Na základě literární studie problematiky stříhání a výpočtů bylo navrženo stříhání v postupovém střižném nástroji. Střihadlo využívá normalizovaných komponent a je přizpůsobené k upnutí na lis LEN 40 C (výrobce TOMA INDUSTRIES s.r.o), s nominální silou 400 kN. Střižník a střižnice jsou vyrobeny ze slitinové nástrojové oceli 19 436.9 (POLDI 2002), tepelně zpracované podle výkresové dokumentace.

The project elaborated in frame of bachelor’s studies branch B-STG is submitting design of technology production of the cutting – a part made of steel plate S235JR (ČSN 11 375). Pursuant to of the literary pursuit a problem of the cutting technology and calculation was designed shearing on the follow cutting tool. The instrument make use of standardized components and it is adapted to attached into the press LEN 40 C (producer TOMA INDUSTRIES), with nominal tensile force 400 kN. Blanking punch and blanking die are made of alloyed instrumental steel 19 436.9 (POLDI 2002), heat-worked according to drawing documentation.
Production technology of part OPENER
Keywords: plošné tváření; postupové stříhání; ocel S235JR; otvírák lahví; sheet metal forming; follow cutting; S235JR steel; bottle opener