Hodnocení úpravy povrchu dřeva pomocí nedestruktivních metod - Plšek, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
V této bakalářské práci budou popsány základní technologie obrábění dřeva a makroskopické znaky podle kterých se provádí vizuální třídění dřeva dle pevnosti. Budou popsány zobrazovací metody, kterými lze identifikovat drsnost povrchu dřeva. V experimentální části budou zjištěny parametry drsnosti povrchu pro různé metody povrchové úpravy a sledována případná závislost drsnosti povrchu dřeva na smáčení a hloubku průniku adheziva.

This bachelor thesis will be describing the basic technologies of timber processing and macroscopic signs according to which the visual strength grading is performed. Imaging methods will be described to identify the roughness of wood surface. In the experimental part, the surface roughness parameters for various surface treatment methods will be determined and the dependence of the surface roughness on wetting and penetration depth of the adhesive will be monitored.
Evaluation of wood surface treatments by non-destructive methods
Keywords: Dřevo; adheziva; parametr drsnosti; smáčení; hloubka průniku; Wood; adhesives; roughness parameter; wetting; penetration depth