Experimentální porovnání maziv na řetězy jízdních kol - Stuchlík, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Optimální mazání řetězů jízdních kol je zásadní pro účinnost přenosu síly a životnost pohonného ústrojí. Kvůli široké nabídce produktů a různým provozním podmínkám je však výběr vhodného maziva obtížný. Tato bakalářská práce si klade za cíl experimentálně porovnat tribologické vlastnosti – součinitel tření a míru opotřebení – vybraných komerčních maziv a přispět tak k objektivnímu hodnocení jejich vhodnosti. Testování probíhalo na tribometru typu ball-on-plate, který simuloval podmínky v kloubu řetězu na základě analýzy cyklistického pohonného ústrojí. Sledován byl vývoj součinitele tření v čase a rozsah opotřebení na vzorcích z materiálů blízkých komponentům řetězu při dvou různých rychlostech. Výsledky ukázaly výrazné rozdíly mezi mazivy. Nejlépe si vedlo mazivo Finish Line Wet Lube s nejnižším třením i opotřebením, zatímco některá prémiová maziva, jako Muc-Off Dry a Wet, vykázala horší výsledky a nestabilní mazací film. Rozdíly mezi olejovými a voskovými mazivy potvrzují, že klíčovou roli hraje konkrétní složení. Získané poznatky přinášejí praktická doporučení pro cyklisty i výrobce a rozšiřují poznání v oblasti tribologie cyklistických pohonů. Výsledky zároveň vytvářejí základ pro navazující výzkum v reálnějších provozních podmínkách.

Optimal lubrication of bicycle chains is essential for efficient power transmission and drivetrain life. However, due to the wide range of products and different operating conditions, selecting the right lubricant is difficult. This bachelor thesis aims to experimentally compare the tribological properties - friction coefficient and wear rate - of selected commercial lubricants to contribute to an objective assessment of their suitability. Testing was carried out on a ball-on-plate tribometer, which simulated the conditions in a chain joint based on the analysis of a bicycle drivetrain. The evolution of the coefficient of friction over time and the extent of wear were monitored on samples made of materials close to the chain components at two different speeds. The results showed significant differences between the lubricants. Finish Line Wet Lube performed best with the lowest friction and wear, while some premium lubricants, such as Muc-Off Dry and Wet, showed poorer results and an unstable lubricating film. The differences between oil and wax lubricants confirm that the specific formulation plays a key role. The findings provide practical recommendations for both cyclists and manufacturers and increase knowledge in the field of tribology of bicycle drives. The results also form the basis for follow-up research under more realistic operating conditions.
Experimental comparison of bicycle chain lubricants
Keywords: tribologie; maziva; jízdní kolo; řetěz; ball-on-plate; tribology; lubricants; bicycle; chain; ball-on-plate