Sustainable Earthen Architecture - Bažík, Lenka (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta architektury, 2018)
Trvale udržitelná architektura má splňovat kritéria environmentální, sociálně-kulturní a ekonomická. Tento článek zkoumá na základě analýzy a interpretace, do jaké míry hliněný stavební materiál naplňuje zmíněné kategorie. Nepálená hlína je materiál tradiční, šetrný k životnímu prostředí, recyklovatelný a má pozitivní vliv na zdraví člověka. Cílem článku je zhodnotit hliněný stavební materiál z hlediska trvale udržitelné architektury.

Sustainable architecture must meet environmental, sociocultural and economic criteria. Based on analysis and interpretation, this paper explores to what extent earthen building material meets these categories. Earth is a traditional, environmentally friendly, recyclable material that has a positive effect on human health. The aim of this paper is to evaluate earthen building material in terms of sustainable architecture.
Udržitelná hliněná architektura
Keywords: trvale udržitelná architektura; nepálená hlína; ekologická architektura; sustainable architecture; earth building material; ecology in architecture