Rám a systém nakládání pro modulární nástavby na vyvážecí návěs - Koudelík, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Diplomová práce se zabývá návrhem konstrukce rámu a nakládacího systému pro modulární nástavby určené k montáži na vyvážecí návěs. Cílem práce je navrhnout univerzální rám a efektivní nakládací mechanismus, který umožní rychlou a bezpečnou výměnu různých typů nástaveb bez nutnosti zásadních úprav základní konstrukce návěsu. V úvodní části je provedena rešerše stávajících konstrukčních řešení, legislativních požadavků a možností využití modulárních systémů v zemědělství a lesnictví. Na základě získaných poznatků je navrženo konkrétní technické řešení rámu a nakládacího systému. Nedílnou součástí práce je také pevnostní analýza výsledné konstrukce pomocí metody konečných prvků, která ověřuje bezpečnost a spolehlivost navrženého řešení v různých provozních stavech.

The thesis deals with the design of the frame and loading system for modular superstructures intended for mounting on a forestry trailer. The aim of the thesis is to design a versatile frame and an efficient loading mechanism, which will allow quick and safe replacement of different types of superstructures without the need for major modifications of the basic trailer structure. In the introductory part, a research of existing design solutions, legislative requirements and possibilities of modular systems in agriculture and forestry is carried out. Based on the obtained knowledge, a specific technical solution of the frame and loading system is proposed. An integral part of the work is also a strength analysis of the resulting structure using the finite element method, which verifies the safety and reliability of the proposed solution in various operating conditions.
Frame and loading system for modular superstructures for a forwarding trailer
Keywords: Vyvážecí návěs; modulární nástavby; lesnictví; MKP (metoda konečných prvků); Forestry trailer; modular superstructures; forestry; FEM (finite element method)