Implementace softwarového rozhraní pro kameru OmniVision - Tomáš, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Hlavním cílem této bakalářské práce je provést analýzu a otestování možností speciálního kamerového modulu (obrazový čip firmy OmniVision) se závěrečným ohodnocením použitelnosti tohoto modulu v mobilní robotice. V úvodní části práce byla použita výzkumná metoda porovnávání a hodnocení jednotlivých informací nejpoužívanějších kamerových systémů v mobilní robotice, kde hlavní prameny informací tvořily internetové zdroje. V další části práce byla aplikována vlastní výzkumná metoda, která napomohla k získávání dat, k vysvětlení důležitých pojmů a zároveň k novým informacím o vlastním kamerovém modulu. V závěrečné části práce bylo cílem použít doporučených programovacích jazyků za účelem vyřešení zkoumaného problému a vyvodit vlastní závěry pro praxi. Celá tato bakalářská práce poskytuje návrh implementace hardwarového a softwarového rozhraní pro vybraný kamerový modul. Vyvinutím vlastní testovací aplikace práce reprezentuje základní možnosti snímacího senzoru, a zároveň vytváří podklad pro použití kamerového modulu v nejrůznějších aplikacích a poskytuje novým uživatelům potřebné informace k rychlému a k efektivnímu používání této či obdobné kamery s čipem OmniVision. Modul je vhodný k použití v mobilní robotice a lze ho doporučit mobilním robotům, kteří disponují malými rozměry a nízkými energetickými kapacitami. Konkrétně modul umožňuje předzpracování obrazu díky jeho programovatelnosti a širokým možnostem nakonfigurování snímané scény přímo u obrazového čipu.

The main aim of this bachelor degree thesis is to analyse and test potential of special camera module (OmniVision image sensor) and to evaluate its applicability to the mobile robotics. In the first part of this work a research method was used which compares and evaluates information gained from the camera systems most widely used in the mobile robotics. The main source for this part of the work was Internet. In the next part, research method was applied which helped to obtain data, to explain important concepts as well as to get new information about the camera module itself. The conclusion of this thesis focuses on the use of the recommended programming language in order to solve the problem which was under examination and to draw my own conclusions concerning the applicability of the image sensor to the practise. This bachelor degree thesis offers a suggestion how to implement hardware and software interface for the camera module chosen. A new test application was developed for the purpose of this work to represent basic potential of the image sensor. It also creates basis for the use of the camera module in different applications. This work also provides factual information for new users how to use this or similar camera with OmniVision sensor quickly and effectively. This camera module is suitable for the mobile robotics and it can be recommended for small mobile robots with low energy content. Concretely, this module makes it possible to pre-elaborate the image due to its program possibilities and wide range of ways how to configure the scanned scene right in the image sensor.
Software interface implementation for OmniVision camera
Keywords: Mobilní robotika; robotické soutěže; kamerový modul C3088; mikrokontrolér; CMUcam3; implementace; Windows aplikace; Mobile robotics; robot competitions; C3088 camera module; microcontroller; CMUcam3; implementation; Windows applications