Měření drsnosti řezných hran při laserovém dělení kovů Yb-YAG laserem - Dočekal, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Projekt vypracovaný v rámci bakalářského studijního programu B - STG Strojírenská technologie (2303R002) hodnotí drsnosti řezných hran ocelových plechů při laserovém řezání dle normy ČSN EN ISO 9013. Hodnocené vzorky byly řezány na Yb - YAG laseru. Celkem bylo měřeno 11 vzorků. Vzorky byly ze třech druhů materiálu a byly řezány dvěma způsoby laserového dělení tavným způsobem a oxidačním způsobem. Vzorky z nerezové oceli X10CrNi18-8 byly řezány tavně a zbylé vzorky z oceli DC 01 a z oceli S235 JRG byly řezány oxidačním způsobem. Vzorky jsou hodnoceny dle normy ČSN EN ISO 9013. Norma hodnotí kvalitu řezu při tepelném dělení materiálu a zařazuje jednotlivé řezy do tříd přesnosti. Vzorky z nerezové oceli se pohybují v první a druhé třídě přesnosti. Vzorky z konstrukční oceli se všechny zařazují do druhé třídy přesnosti. Toto zařazení je výsledkem praktické části projektu. Teoretická část práce popisuje základní princip laseru, jeho části, použití v průmyslové praxi a nejčastěji používané lasery v průmyslu. Zvláště se zaměřuje na řezání laserem a na parametry, které mají při řezání laserem vliv na kvalitu řezu. Dále je popsáno měření drsnosti a norma ČSN EN ISO 9013.

The project carried out in the bachelor's degree program B - STG (“Mechanical Engineering Technology”, 2303R002), evaluates the roughness of the cutting edges of steel plates cut by laser according to the ČSN EN ISO 9013 standard. The test samples were cut by Yb - YAG laser. In total, 11 samples were measured. The samples represent three kinds of material and were cut by two ways of laser cutting; the fusion method and the oxidation method. The samples of stainless steel X10CrNi18-8 were cut by the fusion method and the remaining samples of the DC 01 steel and S235 JRG steel were cut by the oxidation method. The samples were evaluated according to the ČSN EN ISO 9013 standard. The standard evaluates the quality of cut in thermal cutting and classifies individual cuts into accuracy classes. The samples of stainless steel fall into the first and second classes of accuracy. The samples of structural steel all fall into the second class of accuracy. This classification is the outcome of the practical part of the project. The theoretical part deals with the basic principle of laser, its parts, the industrial use of lasers and the lasers most commonly used in industry. It focuses particularly on laser cutting and the parameters which affect the quality of the cut in laser cutting. The measuring of roughness and the ČSN EN ISO 9013 standard are also described.
Measurement of roughness of the laser cutting edge by Yb-YAG laser
Keywords: laserové řezání; řezná hrana; Yb - YAG laser; tavný způsob řezání; oxidační způsob řezání; nerezová ocel X10CrNi18-8; ocel DC 01; ocel S235 JRG; třída přesnosti; laser cutting; cutting edge; Yb - YAG laser; fusion cutting; oxidation cutting; stainless steel X10CrNi18-8; DC 01 steel; S235 JRG steel; accuracy class