Výroba řetězového kolečka motocyklu - Řiháček, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Práce se zabývá návrhem výroby řetězového kolečka motocyklu, vyrobeného z plechu 14 220.3, o tloušťce 8 mm. Stanovená výrobní série je 150 000 kusů za rok. Po analýze možných způsobů výroby byla zvolena jako výrobní technologie přesného stříhání. Byl vypracován návrh technologického a konstrukčního řešení, který zahrnuje volbu vhodného polotovaru, tabule plechu (8 x 1250 x 2500) mm, návrh střižného nástroje s příslušnou výkresovou dokumentací a volbu výrobního stroje, trojčinný hydraulický lis Feintool HFA 3200 plus. V poslední části práce bylo provedeno ekonomické hodnocení pro posouzení efektivnosti výroby.

This thesis deals with the production of driving chain gear, made from sheet metal 14 220.3, with a thickness of 8.0 mm. Set production series is 150 000 pieces per year. After the analysis of possible production methods was choosed fine-blanking technology as productive metod. It was elaborate the proposal of technological solution and constructional design involves selecting of the appropriate blank (sheet metal 8 x 1250 x 2500 mm), design of cutting tool with its documentation and the choice of production machine (triple-action hydraulic press Feintool HFA 3200 plus). In the last part of thesis was done an economical evaluation to assess the efficiency of the production.
Manufacturing of driving chain gear
Keywords: Řetězové kolo; ocel 14 220.3; přesné stříhání; tlačná hrana; trojčinný hydraulický lis; Chain gear; steel 14220.3; fine blanking; vee-shaped ring; triple-action hydraulic press