Využití klasických analytických technik při kontrole základních parametrů kvality vína - Hánová, Kristína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Předložená diplomová práce využívá základní analytické techniky pro kontrolu kvalitativních parametrů vína. V úvodní teoretické části práce je krátce popsána historie vinařství. Dále jsou zde zmíněny základní fáze zpracování hroznů a výroby vína, od lisování moštu až po lahvování. Krátce je pojednáno o chorobách a vadách vína. Pozornost je věnována také hodnocení vína. Experimentální část je rozdělena na 2 oddíly. První se zabývá stanovením základních kvalitativních parametrů čtyř odrůdových vín. Analýzy se soustředily na poslední fáze výroby vína tj.závěrečné čiření, filtrace a stabilizace vína až po lahvování. Při sledování hodnot analytických výsledků jednotlivých vín v průběhu procesu jejich závěrečných úprav nebyl zjištěn žádný zásadní rozdíl v těchto parametrech. Rozdíly v hodnotách jednotlivých kvalitativních parametrů byly malé, ale zásadně přispívají ke zkvalitnění vína.

Standard analytical technics are used by the inspection of basic parameters of wine quality in the prezented graduation theses. Theoretical patr contains short description of viniculture history. Description of elementary bunch of grapes stage of processing and wine production from stum pressing untill bottling follow. There is short description of wine diseases and wine defekt, too. Attention paid to quality assessment. Experimental part is divided to 2 parts. The first part contains determination of four wines qualitative parameters value. Analysis are focused on final wine processing phase, e.g. wine filtration, wine clarification and stabilisation, wine bottling. Data evaluation of these four sort of wine get no basic parameters differences. Parameters value differences are small but fundamentaly conducive to wine enhance quality.
Use of standard analytical technics by the inspection of basic parameters of wine quality
Keywords: víno; stabilizace vína; normované analytické metody; automatizované metody; wine; stabilization of wine; standardized analytical metods; automatized methods