Optimální korekce nepřesné střelby - Horníček, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
V této práci je proveden rozbor nepřesné střelby a jejích optimálních korekcí na konkrétním příkladě házení šipek na terč. Nejprve je sestaven model popisující nepřesnou střelbu a na jeho základě jsou odvozeny předpoklady pro řešení úlohy hledání optimálních korekcí této střelby. Dále je sestrojen algoritmus numerického výpočtu, o kterém je dokázano, že jím lze úlohu řešit s libovolnou přesností. Tento algoritmus je implementován v prostředí MATLAB a následně modikován poznatky z funkcionální analýzy tak, aby došlo k výrazné úspoře výpočetního času. Úloha je následně algoritmem vyřešena a výsledky jsou zpracovány formou jednoduché uživatelské aplikace.

In this work there is performed analysis of inaccuracy shooting and its optimum corrections especially for playing darts. At rst the model describing inaccurate shooting is made. Using this model we received prerequisites for numerical solving of our problem. Computing algorithm was made and than was proven that our problem can be solved with arbitrary precision by this algorithm. The algorithm was implemented in MATLAB and modied using functional Analysis to minimize computing time. Our problem was solved by this algorithm and in conclusion was made simple application for visualization of received data.
Optimization Methods for Compensation of Shooting Inaccuracy
Keywords: nepřesná střelba; házení šipek; metoda Monte Carlo; balistická křivky; úloha o posunutí funkce; integrální transformace; numerická integrace; algoritmus Pernstejn; inaccuracy shooting; playing darts; ballistic curve; Monte Carlo method; function translation problem; integral transforming; Pernstejn algorithm