Optimalizace distribuovaného kolektoru síťových toků - Wrona, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Tato práce se zabývá optimalizací distribuovaného kolektoru informací o IP tocích. V současnosti často využívaným řešením je centralizovaný kolektor, který ale naráží na své výkonnostní limity v prostředí rozsáhlých a vysokorychlostních sítí. Implementace distribuovaného kolektoru je teprve v počátcích a je potřeba hledat řešení, která dokážou plně využít potenciál distribuovaného systému. Proto práce přináší návrh architektury bez sdílených komponent a bez jediného bodu selhání, distribuovaný kolektor je s jejím použitím odolný proti výpadku minimálně jednoho uzlu. Součástí práce je také distribuovaný dotazovací systém, jehož výkon škáluje lineárně v závislosti na počtu uzlů.

This thesis is focused on the optimization of distributed IP flow information collector. Nowadays, the centralized collector is a frequently used solution but is already reaching its performance limits in large scale and high-speed networks. The implementation of the distributed collector is in its early phase and it is necessary to look for solutions that will use it to its full potential. Therefore this thesis proposes a shared nothing architecture without a single point of failure. Using the above proposed architecture, the distributed collector is tolerant to the failure of at least one node. A distributed flow data analysis software, whose performance scales linearly with the number of nodes, is also part of this thesis.
Optimization of Distributed Network Flow Collector
Keywords: NetFlow; IPFIX; kolektor toků; síťové toky; distribuovaný systém; vysoká dostupnost; odolnost proti poruchám; Corosync; Pacemaker; GlusterFS; IPFIXcol; fdistdump; NetFlow; IPFIX; flow collector; network flow; distributed system; high availability; fault tolerance; failover; Corosync; Pacemaker; GlusterFS; IPFIXcol; fdistdump