Problematika revize elektrického stroje se sběracím ústrojím, včetně doplňkového zařízení - Ščepka, Ondrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Táto bakalárska práca popisuje problematiku revízie elektrického stroja so zberacím ústrojenstvom. V prvej časti sú popísané elektrické stroje, ktorých súčasťou je klzný kontakt. Druhá časť je zameraná na oboznámenie sa s potrebnými normami na výkon revízií elektrických zariadení a vysvetlenie pojmov používaných pri revíziách elektrických zariadení. Nasleduje detailnejší popis klzného kontaktu v elektrickom stroji, s popisom jeho jednotlivých častí. V záverečnej časti som popísal postup jednotlivých meraní, zaznamenal a spracoval namerané hodnoty z meraní potrebných ku vystaveniu revíznej správy.

This Bachelor's thesis describes an issues of an revisions on electric engine equipped with brush. Electric engines with brushing are described in the first part. In the second one is focused on the introduction with necessary standards for performing of revisions of the electric equipment and on the clarification of terms used during the revisions of the electric equipment. The work continues with more detailed description of brushing contact in the electric engine and with the description of its parts. In the next part I have become more familiar with the electric engine that will be inspected. The final part of thesis contains sequence of measurements. I registered and handled recorded measured values mandatory for the issuing of revision report.
Problems revisions electric machine with a slip device, including an additional device
Keywords: Revízia; klzný kontakt; kefa; krúžok; rotor; Revision; sliding contact; brush; commutator; rotor