Městská knihovna Frýdek-Místek - Mžiková, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Frýdek – Místek jako město s budoucností, s potenciálem stát se cílem jak pro návštěvníky, tak být hlavně příjemným útočištěm pro samotné obyvatele. Návrh budovy knihovny jako moderního městského domu, mediatéky se společenským sálem, která bude sloužit především lidem a bude vytvářet přátelskou atmosféru jak uvnitř mezi knihami, tak i v blízkém okolí, kde vzniknou nová místa pro odpočinek, scházení se s přáteli nebo nakupování od místních farmářů na tržnici. Z pohledu architektury by se měla knihovna stát kulturním bodem na mapě města, a proto by měla mít reprezentativní a ušlechtilý výraz jak zevnitř, tak navenek.

Frýdek – Místek as city with future, with potential to be come a destination for visitors, but mainly enjoyable place for their own citizens. The plan of library as the modern city house, mediateque with hall, which will serve mainly to the people and will make friendly ambience like from the inside between books, so for surroundings, where the new places for rest will take place and also for meetings with friends or you can buy something from local farmers. When we are talking about architecture the library should become the cultural point in town, so it should be representative and good – looking as from the inside, so from the outside.
The Municipal Library of Frýdek-Místek
Keywords: Frýdek-Místek; knihovna; Městský dům; Mediatéka; Architektura; Kniha; Kultura; Budoucnost; Frýdek-Místek; library; City house; Mediateque; Architecture; Book; Culture; Future