Přesné GNSS řešení v reálném čase s využitím různých korekčních modelů - Nosek, Jakub; Václavovic, Pavel (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta stavební, 2023)
Příspěvek se zabývá srovnáním metody Real Time Kinematic (RTK) a metody Precise Point Positioning (PPP) s rychlým řešením ambiguit (PPP-RTK). Obě metody využívají různé korekční modely, které ovlivňují jejich výsledky. Zpracována byla data z 6 permanentních GNSS stanic z období 28. 8. 2022– 30. 8. 2022. Výsledky ukazují, že metoda RTK poskytuje stále přesnější výsledky (směrodatné odchylky souřadnicových složek NEU sN = 0,003 m, sE = 0,002 m, sU = 0,006 m). Metoda PPP-RTK poskytuje o něco horší výsledky (sN = 0,011 m, sE = 0,009 m, sU = 0,028 m), na druhou stranu je více nezávislá na aktuálních problémech v síti referenčních stanic.

The paper deals with the comparison of the Real Time Kinematic (RTK) method and the Precise Point Positioning (PPP) method with fast ambiguity resolution (PPP-RTK). Both methods use different correction models that affect their results. Data from 6 permanent GNSS stations from 28th August 2022 to 30th August 2022 were processed. The results show that the RTK method provides increasingly accurate results (standard deviations of the NEU coordinate components sN = 0.003 m, sE = 0.002 m, sU = 0.006 m). The PPP-RTK method provides slightly worse results (sN = 0.011 m, sE = 0.009 m, sU = 0.028 m). On the other hand, it is more independent of current problems in the network of reference stations.
Precise Real-Time GNSS Positioning Using Different Correction Representation
Keywords: GNSS; CZEPOS; Precise Point Positioning