Vertikální obráběcí centrum a zakázková CNC technologie - Okáč, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Bakalářská práce se zabývá tématem zakázkové výroby v oblasti kovovýroby, které je autorovi blízká díky vlastní praktické zkušenosti v oboru. První část práce je zaměřena na výhody a nevýhody vyskytující se v podnikání malých a středních firem, jejich význam v ekonomice státu a problémy, se kterými se malé firmy potýkají v kaţdodenní praxi. Druhá část práce je zaměřena na porovnání výroby přípravku na CNC obráběcím stroji, porovnání s moţností jeho výroby na konvenčních strojích a zhodnocení moţností v zakázkové výrobě.

The thesis focuses on the topic of custom metalworking, which is familiar to author due to his experience in the field. The first part describes advantages and disadvantages associated with business of small and middle companies, their role in economy and everyday problems they need to solve. The second part compares the manufacturing of a steel part on CNC machine to manufacturing it using conventional machines and evaluating possibilities for custom manufacturing.
Custom-made production upon a vertical CNC machine
Keywords: CNC výroba; podnikání; obrábění; přípravek; efektivnost.; CNC manufacturing; business; clamping part; effectivity.