Rychlá adaptace počítačové podpory hry Krycí jména pro nové jazyky - Jareš, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Tato diplomová práce rozšiřuje herní systém umělého hráče slovně-asociační hry Krycí jména o snadné přídání podpory pro nové jazyky. Systém je schopný hrát Krycí jména v rolích hádajícího hráče, zadavatele nápověd a jejich kombinací hráče verze Duet. K analýze různých jazyků byl použit neurální nástroj Stanza, který je jazykově nezávislý a umožňujě automatizované zpracování celé řady jazyků. Jednalo se především o lemmatizaci slov a určování slovních druhů pro výběr kandidátních nápověd ve hře. Pro vyhodnocení slovních asociací byla testována řada modelů, kde nejlepších výsledků dosahovala metoda Pointwise Mutual Information a prediktivní model fastText. Systém podporuje hraní Krycích jmen v 36 jazycích tvořených 8 různými abecedami.

This thesis extends a system of an artificial player of a word-association game Codenames to easy addition of support for new languages. The system is able to play Codenames in roles as a guessing player, a clue giver or, by their combination a Duet version player. For analysis of different languages a neural toolkit Stanza was used, which is language independent and enables automated processing of many languages. It was mainly about lemmatization and part of speech tagging for selection of clues in the game. For evaluation of word associations were several models tested, where the best results had a method Pointwise Mutual Information and predictive model fastText. The system supports playing Codenames in 36 languages comprising 8 different alphabets.
Fast Adaptation of Codenames Computer Assistant for New Languages
Keywords: Krycí jména; vícejazyčná podpora; zpracování přirozeného jazyka; lemmatizace; umělá inteligence; Pointwise Mutual Information; word embeddings; fastText; Python; Codenames; multilingual support; natural language processing; lemmatization; artificial intelligence; AI; Pointwise Mutual Information; word embeddings; fastText; Python