Slovníkové metody komprese dat - Kubica, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Zvyšující se množství ukládaných a přenášenych dat má za následek potřebu komprese. Pro tyto účely byly vytvořeny mnohé kompresní postupy. Tato práce sa zaměřuje na bezestrátovou kompresi, konkrétně na slovníkové metody. Jsou tu shrnuty poznatky o metodách LZ77 a LZ78. Tyto metody byly pro potřeby této práce implementovány podle jejich formálního popisu v jazyce C++. Výsledkem je podrobná znalost jejich principů, výhod i nevýhod a také možných vylepšení.

Due to increasing amount of stored and transferred data, there is a need of compression. For these purposes, there were invented many compressing algorithms. This thesis focuses on lossless compression, specifically on dictionary methods. This work sums up the knowledge about methods LZ77 and LZ78.. These methods were implemented in C++ language, according to their formal description. Detailed knowledge of their principles, advantages, disadvantages and possible improvements is the product.
Dictionary Methods of Data Compression
Keywords: komprese; dekomprese; bezestrátová komprese; slovníkové metody; LZ77; LZ78; compression; decompression; loosless compression; dictionary methods; LZ77; LZ78