Využití kompozitních materiálů při návrhu betonových konstrukcí - Vašátko, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Kompozitní výztuž (FRP) je perspektivní materiál pro vyztužování konstrukcí. Její uplatnění je vhodné především do prostředí s vysokým enviromentálním namáháním, nebo do prostředí zatíženého fyzikálními jevy. Tato bakalářská práce je zaměřena na vnitřní FRP výztuž. Teoretická část se zabývá způsobem výroby, typy používaných materiálů, chováním při daném druhu namáhání a rozdílných přístupech při návrhu na krátkodobou nebo dlouhodobou únosnost kompozitní výztuže. V praktické části je posouzen prefabrikovaný dílec, na který byl požadavek nemagnetické výztuže. Posouzení je provedeno pro dvě varianty, které jsou rozdílné v typu hlavní nosné výztuže. V první variantě je hlavní výztuž z nerezové oceli a ve druhé variantě z GFRP.

Composite reinforcement tends to be perspective material for construction reinforcing. Its application is suitable especially for areas with high level of environmental stress, or environment loaded with physical phenomenon. This thesis is focused on inner FRP reinforcement. Theoretical part deals with mode of production, types of used materials, behavior depending on stress type and different approaches towards designing for short-term or long-term load capacity of composite reinforcement. Practical part includes assessment of precast element, dealing with requirement of non-magnetic reinforcement. Assessment is designed with two alternatives, each of them differing in type of main load-bearing reinforcement. First one works with stainless steel reinforcement, the second one with GFRP one.
Use of composite materials for the design of concrete structures
Keywords: kompozitní výztuž; FRP (Fiber Reinforced Polymer); nekovová výztuž; nerezová výztuž; prefabrikovaný dílec; nesouměrný průřez; požární odolnost; composite reinforcement; FRP (Fiber Reinforced Polymer); non-metallic reinforcement; stainless steel reinforcement; precast element; asymetrical cross-section; fire resistance